Kapcsolt vállalkozások: megötszöröződött a bírságok száma

Drasztikusan nőtt a transzferár-bírságok száma az elmúlt évben. A multinacionális cégek kétharmadánál volt transzferár-vizsgálat, minden ötödik vizsgálat érdemi megállapítással zárult. Az adóellenőrök a feltörekvő országok cégeire koncentrálnak.

Az elmúlt évben a világátlagban a cégek kétharmadánál folytattak transzferárvizsgálatot az adóhatóságok. A Magyarországon is jelen lévő vállalatok tevékenységét is befolyásolja, hogy a feltörekvő gazdaságok kerültek az adóhatósági ellenőrzések homlokterébe – derül ki az Ernst & Young legfrissebb nemzetközi Transzferár Jelentéséből. A mintegy 900 vállalati vezető megkérdezésével készült tanulmány kiemeli, hogy a pénzügyi igazgatók 32 százaléka számára a transzferárazás jelenti a legfontosabb kihívást az adóügyekben. Az adóhatósági vizsgálatok következtében kiszabott bírság 2010-ben ötször annyi volt, mint öt évvel korábban.

A nemzetközi trendekbe illeszkedik Magyarország is

A transzferárak kezelése szempontjából a multinacionális vállalatok vezetői egyre inkább a magas kockázatú, komplex országok közé sorolják Magyarországot. Az ország kockázati besorolásának eltolódása tetten érhető abban, hogy szembetűnő párhuzamok figyelhetők meg a nemzetközi és a magyarországi trendek között – mutatott rá Lipták Zoltán.
A transzferár-ellenőrzések mélységének növekedésével az esetleges jogviták elkerülése egyre nehezebbé válik. Proaktív megközelítés lehet a viták megelőzésére és kezelésére a szokásos piaci ár előzetes, adóhatóság általi megállapításának igénybevétele (Advanced Pricing Agreement – „APA”). Ennek megfelelően nőtt azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek éltek az előzetes ármegállapítás lehetőségével. Az APA, mint eszköz iránti bizalmat az is jól tükrözi, hogy tíz válaszadóból kilenc a jövőben is alkalmazni kívánja ezt a megközelítést – derül ki a 25 ország mintegy 900 vállalatvezetőjének megkérdezésével készített felmérésből.

A tanulmány rámutat arra, hogy az adóhatóságok érzékelhetően nagyobb hangsúlyt fektetnek a pénzügyi és a szolgáltatási tranzakciók, illetve az immateriális javakkal kapcsolatos ügyletek vizsgálatára. A pénzügyi tranzakciókra vonatkozó auditok száma mintegy hatszorosára nőtt 2007-hez képest. „Ez a tendencia különösen elgondolkodtató annak fényében, hogy tapasztalataink alapján a fenti ügyletekre vonatkozó transzferár nyilvántartások minősége jellemzően elmarad az árumozgásra vonatkozó elemzések esetében megszokott szinttől” – mondta Lipták Zoltán.

Forrás: HVG.hu

Hozzászólás