Ingoványos transzferár gyakorlat?

eu bíróságKözeledik a társasági adó bevallásának, s ezzel egyidejűleg a 2012. évi kapcsolt ügyletekre vonatkozó transzferár nyilvántartások elkészítésének határideje – május 31. A transzferárakra irányuló adóhatósági ellenőrzések egyre lényegre törőbbek, alaposabbak, a kivetett bírságok az áfa-bírságok mellett az egyik legnagyobb bírságbevételt biztosítják az államnak. Cikkükben néhány transzferárazással kapcsolatos bírósági eset tapasztalataiból szemezgetünk.Bár immáron 8 éve deklaráltan része adórendszerünknek a transzferár és az ezzel kapcsolatos adókötelezettségek, még most is számos vállalkozásnál hiányzik, vagy elkészítették ugyan, de hibásak, hiányosak, s ezért jelentős adókockázatot rejtenek magukban a transzferár nyilvántartások. Az elmúlt években a multinacionális cégek kétharmadánál volt már transzferár-vizsgálat, s minden ötödik vizsgálat érdemi megállapítással és bírsággal zárult.

A transzferárakkal kapcsolatos adóellenőrzési megállapítások egyre több esetben vezetnek a bíróságra, vagyis az adóhatósági határozatok bírósági felülvizsgálatához. Egyes témákbeli megállapítások, mint például kölcsön kamattal vagy a nélkül, ingyenes termékátadások, szolgáltatásnyújtások megítélése a magyar gyakorlatban is hamar kikristályosodott, így megfontolandó, hogy ezek transzferár szempontú megítélése kérdésében érdemes-e bírósághoz fordulnia az adózónak. Az évek múlásával azonban egyre több olyan ügy kerül a bíróságok elé, amelyben a kialakuló vita az OECD Transzferár Irányelvekben foglaltak gyakorlati megítélését, az Irányelvek rendelkezéseinek konkrét ügyekben történő alkalmazásának, alkalmazhatóságának kérdéseit érinti. Sajnos e témában még gyerekcipőben járunk, így még alakulóban van az ezen transzferár kérdésekkel kapcsolatos ítélkezési gyakorlat itthon.

Ma már azonban van precedens olyan bírósági ítéletre is, ahol az összehasonlíthatónak tekintett ügylet megfelelősége került az adóvita középpontjába, ám olyan ügy is segíti a bíróságok és a szakemberek munkáját, amely azt támasztja alá, hogy egy veszteségesen működő vállalkozás jelentős veszteségének forrása nem kizárólag a kapcsolt ügyletekben alkalmazott árak független felek közötti alkalmazandó áraktól való eltérítésére vezethető vissza. Ez utóbbihoz kétségtelen, hogy a veszteséges vállalkozásoknak az áltagosnál nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a transzferár dokumentációjuk megalapozására.

A cikk a transzferár.net oldalon olvasható. (Megjelent a HVG Adózóna oldalán.)

Hozzászólás