Telephelyek transzferárazása

telephelyek PentaA telephelyek társasági adóalapjának meghatározása során sajátos feladatot jelent a telephely(ek) és a vállalkozás egyéb vállalatai, telephelye(i) közötti ügyletek elszámoló árai kialakítása.

A Budapesten évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Adókonferencia egyik fontos célja, hogy évente egy-egy, a szakma számára kiemelten fontos, a szakirodalomban méltatlanul elhanyagolt területről teljes keresztmetszeti képet adjon, ezzel segítve a jogalkotók és jogalkalmazók szakmai munkáját. Ez évben a telephelyekkel kapcsolatos adózási és számviteli kérdések és sajátosságok kerültek a konferencia célkeresztjébe. Az Adókonferencia előadásai kiterjedtek többek közt a telephely cégjogi, európai jogi, számviteli, társasági adózási, személyi jövedelemadózási, forgalmi adózási, helyi adózási sajátosságaira, valamint a transzferárazási sajátosságokra is.

A székhelyen kívüli tevékenység jelentős adókockázatot hordoz magában, ugyanakkor adótervezési lehetőséget is rejt magában. Nem véletlen, hogy a telephely keletkezése és a telephely adóalapjának meghatározása kiemelt helyet foglal el a nemzetközi adózási kérdések között.

A külföldi telephelyek esetén az érintett országok definíciójára, az egyezményekre és az OECD Modellegyezményre is tekintettel kell lenni, de az Európai Bírósági döntések is színesítik a palettát. A telephelyek, fióktelepek létrehozásához, az adóalap meghatározásához hasonló súlyú feladat a telephelyek átalakulásához és megszüntetéséhez kapcsolódó adózási környezet megismerése, alkalmazása.

A telephelyek társasági adóalapjának meghatározása során sajátos feladatot jelent a telephely(ek) és a vállalkozás egyéb vállalatai, telephelye(i) közötti ügyletek elszámoló árai kialakítása, amelyek bár az OECD Transzferár Irányelvekben megfogalmazott elvek mentén nyugszik, mégis jelentős és  számottevő eltérések jelentkeznek, mint vállalkozások közötti ügyletek esetén.

A problémákat tapasztalva több módosítás után 2008-ban kiadták a telephelyek nyereségallokálására vonatkozó jelentést[1](továbbiakban „Jelentés”). Ennek következtében 2008 óta az OECD Transzferár Irányelvek és a Jelentés rendelkezéseit is szükséges figyelembe venni a Modellegyezmény és kommentárja mellett a telephelynek tulajdonítható nyereség meghatározása során.

Az OECD Tanácsa végül 2010. július 22-én elfogadta a jelenlegi Modellegyezményt és kommentárját, valamint a Jelentés legutolsó változatát a felülvizsgált Transzferár Irányelvekkel együtt.

A Nemzetközi Adókonferencién Bartha Katalin előadása a telephelyek transzferárazására vonatkozó Jelentés részleteit mutatta be a konferencia résztvevőinek. Az előadás szerkesztett változatát olvashatják mindazok, akik a Konferencia előadásaiból a Penta Unió gondozásában megjelent “Telephelyek, fióktelepek adózási, számviteli kérdései” kiadványt megvásárolják.

A könyv a Penta Unió irodáiban, rendezvényein vásárolható meg, illetve on-line is megrendelhető.


[1] 2010. évi jelentés a telephelynek tulajdonítható nyereség megállapításáról

Hozzászólás