Önkormányzati cégek transzferár dokumentációs kötelezettsége

Önkormányzati cégek transzferár kötelezettségeBár  önkormányzati tulajdonú cégek transzferár dokumentációs kötelezettsége viszonylag stabil szabályozáson alapszik, még ma is gyakorta jelenik meg félreértés esetükben. Cégünk 100%-ban önkormányzati tulajdonú, ezáltal kapcsolt vállalkozásban van. A 2013-as jogszabályi változások mennyiben befolyásolják a transzferár nyilvántartási kötelezettségét?

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 22/2009. (X. 16.) PM rendelet  1. § (2) bekezdése értelmében a transzferár nyilvántartási kötelezettség a Tao tv. 18. § (5) bekezdésében meghatározott adóalanyt terheli, ha kapcsolt vállalkozásával [Tao. 4. § 23. pont] kötött hatályos szerződése, megállapodása alapján az adóévben teljesítés történt.

A Tao tv. 18.§ (5) bekezdése szerinti vállalkozások az alábbiak:  “az  adóév utolsó napján kisvállalkozásnak nem minősülő gazdasági társaság, egyesülés, európai részvénytársaság, szövetkezet, európai szövetkezet és külföldi vállalkozó (kivéve a közhasznú nonprofit gazdasági társaságot, és azt az adózót, amelyben az állam rendelkezik közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással) …”.

A kisvállalkozás “ismérveit” a KKV tv. [2004. évi XXXIV.] határozza meg. A KKV tv. 3.§ (2) bekezdése értelmében kisvállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amelynek ….

A cikk teljes tartalmában itt olvasható.

Hozzászólás